– Jag åkte dit för jag ville se hur det var att studera i Luleå, berättar Ali, som går andra året på teknikprogrammet vid INIT College i Göteborg. De bjöd på flygresa och hotell! Det kom gymnasieelever i åk 2-3 från hela Sverige. Jag träffade fyra andra från Göteborg, men totalt var vi ungefär ett hundratal.
– Vi fick välja olika minikurser. Första dagen var det en kurs som hette ”Den smarta maskinen”. Vi undersökte hur en ångmaskin fungerade med hjälp av datorer och sensorer som mätte hur den fungerade. Vi fick pröva den avancerade utrustningen som fanns i labben. Sedan hörde vi också en föreläsning om hur det fungerar att studera i Luleå, och om utbytet med andra länders universitet. Det går att studera över hela världen som utbytesstudent.  Efter minikurserna bjöd de oss på trerätters middag medan studenter från universitetet sjöng för oss.
– Men det roligaste var att åka spark på isen, säger Ali och skrattar.